duminică, 23 noiembrie 2008

Usability.

Acest post o sa fie din nou unul legat de user interface...
Cu totii suntem bine familiarizati cu butoanele Ok si Cancel care sunt folosite in ferestre de dialog. Cu ajutorul acestor doua butoane utilizatorul poate spune "Da" sau "Nu" unei actiuni ulterioare pe care trebuie sa o faca aplicatia/userul. Insa folosirea butoanelor de acest tip nu este foarte sugesitva utilizatorului. O practica buna ar fi folosirea verbelor in textul de pe butoane.
Desigur pe aceasta tema s'au scris foarte multe articole, dar ar fi bine sa ne uitam pe un exemplu.
Voi folosi doua ferestre de dialog, una din WINDOWS si alta din MAC OS. Scopul pentru care pot fi folosite butoanele de pe dialogul din windows poate fi inteles numai daca citim si mesajul de deasupra acestora.

Mai sus avem un dialog asemanator din Mac OS. Deosebirea acestuia fata cel din windows este ca ne dam seama de destinatia butoanelor citind doar textul de pe acestea.
Principiul acestui exemplu simplu poate fi folosit oriunde, inclusiv la proiectarea interfetei utilizator pentru aplicatii Web.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Cand ai scris "Desigur pe aceasta tema s'au scris foarte multe articole", poti te rog sa-mi spui si mie la ce articole te referi, daca se poate cateva link-uri fiindca sunt interesat de aceasta tema? Multumesc!