sâmbătă, 22 noiembrie 2008

Cateva metode de imbunatatire a “usability”-ului unui site cu ajutorul JavaScript si AJAX

In ultimii ani, roada atotputernicului JavaScript a fost bogata. Voi da cateva exemple si situatii care ascund in spate JavaScript /AJAX si care in multe cazuri aduce o imbunatatire si un confort in navigarea/utilizarea unui site.

1)Edit in place

In urma unui click un simplu text se transforma in camp de editare, fara reincarcarea paginii. Nici salvarea modificarilor nu necesita reincarcarea paginii.


2) Autosave

Cand scrii un comentariu mai lung sau post pe blog, e foarte neplacut sa pierzi ceea ce ai scris din cauza unor probleme ale site-ului. “Autosalvarea” rezolva o mare parte din aceste probleme.


3) LightBox, ThickBox

Asa se numesc solutiile JavaScript ce ofera vizualizarea fotografiilor la dimensiunile reale in aceeasi fereastra a browser-ului unde se afla si preview-ul. Dam click pe preview, ecranul se “intuneca” si deasupra paginii apare un nou panel in care se afla imaginea la dimensiunile normale.



4) Campuri cu autocomplete

Scrii cateva litere in campul de text si ti se ofera o lista cu termini existenti in system ce corespund literelor introduse.




5)Resizable textarea

Deseori dezvoltatorii nu de gandesc la dimensiunile campurilor de text. Sa scrii ceva voluminous intr-o ferestruica pe forum nu e deloc placut. Solutia aceastei probleme este bazata pe javaScript.



6) Screenshot la pozitionarea cursorului pe link.



7) Trimiterea datelor folosind AJAX.


Este o tehnologie fundamentala in stare sa transforme folosirea continutului unui site de zece ori mai usoara. Ideea e ca pentru efectuarea anumitor actiuni nu este nevoie de reincarcarea paginii. Este comod sa incarci poze, atasezi fisiere, sa scrii in shoutbox,, sa votezi, verificarea disponibilitatii nume user la sign up.

Niciun comentariu: